İletişim

Showroom: Akarbaşı Mh. Atatürk Bul. No:93/B Eskişehir

0532 613 48 18

info@yaprakmobilya.com.tr

Bizden teklif alın...

İLETİŞİM

Mobilyada Gürgen Ağacının Özellikleri

Gürgen Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Mobilyaların iskeletleri tamamen ahşaptan yapılır. Masa ve sehpa gibi ek malzeme kullanılmayan mobilyalarda ise saf ahşap kullanılır. Mobilyalarımızı yıllarca kullanmak istediğimiz düşünüldüğünde ahşabın dayanıklılığı ve kalitesi mobilya seçiminde en önemli faktör haline gelir. Siz de kaliteli ve dayanıklı bir mobilyaya sahip olmak istiyorsanız gürgen ağacı mobilyalar tercih etmelisiniz. Mobilya ve ahşap malzeme üretiminde sıkça kullanılan gürgen ağacı, sağlam yapısı nedeniyle gemi yapımında da en çok tercih edilen ağaç türüdür. Yakacak olarak da kullanılan gürgenden, yıllarca dayanan keresteler çıkar. Ayrıca gürgen ağacı oyuncak sektörünün de ahşap ihtiyacını karşılar. Bu açıdan bakıldığında çocuklarınız için de sağlıklı bir oyuncak seçimi yapmanızı sağlar. Meşe ve kestane ağaçları ile benzer özellikler gösterir. Çoğunlukla kayın ağacı ile karıştırılan gürgen ağacının özellikleri arasında bir orman ağacı olması vardır. Kayın ağacı, gürgene göre daha az dayanıklıdır ve işlemesi daha kolaydır. Bu yüzden daha ucuza mal edilir. Gürgen huşgiller ailesinin üyesidir aynı zamanda carpinus cinsindendir. Gürgen ağacının iki çeşidi bulunur. Bunlardan ilki adi gürgendir. Adi gürgenin boyu otuz metreyi bulabilir. Daha çok nemli yerlerde ve ışıksız ortamlarda yetişir. Karadeniz iklimi adi gürgen ağaçları için idealdir. Adi gürgenlerin kerestesi son derece değerlidir. İkici gürgen çeşidi ise doğu gürgenidir. Kurak ve sıcak iklimlerde yetişen doğu gürgeni en fazla on metreye kadar büyüyebilir. Doğu gürgenlerinin anavatanı İran’dır.

Gürgen ağacı yumuşak iklim şartlarına muhtaç değildir. Kurak ve sert iklimlerde de yetişebilir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde çok sayıda gürgen ağacı bulunduğu için gürgen ağacı mobilyalar da Türkiye’de rahatça üretilir. Çünkü, bu ağaç Karadeniz dışında da ülkemizde bolca bulunur. Gürgenden üretilen ahşap son derece dayanıklı ve sağlam olduğu için elit mobilya markaları tarafından ham madde olarak kullanılır. Gürgen keresteleri gri tonunda; odunu ise beyaz, girintili, oluklu bir gövde yapısına sahiptir. Bazı gürgen ağaçlarının boyu yirmi metreye kadar ulaşabilir, ama genellikle gürgen ağaçlarının özellikleri arasında genellikle yedi sekiz metre olmaları vardır. Gürgen ağacı mobilyalar, odunu çok sert olan gürgenlerin kaliteli yapısı sayesinde çok dayaklı olurlar.

Gürgen Nerelerde Kullanılır?

Gürgen ağacı, dayanıklı ve sert kereste yapısı nedeniyle mobilya yapımının olmazsa olmazı bir ağaçtır. Çok kaliteli ve dayanıklı olmasından da anlaşılacağı gibi gürgen ağacı çok zor kırılır ve bu yüzden işlenmesi zordur. Gürgen ağacının özellikleri içinde sert yapısı vardır. Sert yapı esneme payını azalttığı için gürgeni işlemek diğer ağaçlara göre zordur. Ülkemizde çok bulunsa da diğer ağaçlara göre üretimi zahmetlidir. Hem sağlam hem de fazla işçilik isteyen bir ağaç türüdür. Gemi üretiminde bile güvenle kullanılan gürgen ağacı, özellikle klasik dekorasyon için vazgeçilmezdir. Klasik modellerde aranan dayanıklılık ve kalite gürgen ağacı ile yakalanabilir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*